22692073

Oslo-idretten hyller Frigg-ildsjel

Da Oslo kommune tirsdag delte ut årets idrettspriser  på rådhuset, var det en Frigg-gutt som fikk prisen som «Årets ildsjel»: Helge Sæther.

Vår mann i bankettsalen på Rådhuset sammen med ordfører Marianne Borgen  (t.h.) og Benedicte Heitmann Akerø, som var spiller på 1999-laget og siden ble trener for jenter i Frigg..

– Dette var svært uventet. Det er så mange ildsjeler i Oslo-idretten, og at jeg skulle få prisen var en stor overraskelse, sier Helge (46) til frigg.no.

I begrunnelsen fra Oslo Idrettskrets står det:

«Helge Sæther har vært en ildsjel i 20 år. Han har tatt jentefotballen i Frigg fra noen få til mange aktive. Som trener, lagleder, styremedlem, med mer har han bidratt positivt i en årrekke. Han er og har vært krumtappen i Friggs arbeid med jente- og kvinnefotball. Han er den som alltid tar i et tak og stiller opp. Om det er organisering av billetter og reise for jentespillere til Ullevaal Stadion for å se på landskamp, eller om det er å stille opp som A-lagstrener for seniorlaget. Helge sier aldri nei.»

– Jeg har alltid vært interessert i fotball, og da jeg begynte å jobbe som lærer ble jeg spurt om å trene et gutter 1984-lag. Første året tapte vi mye, men allerede året etter vant vi mange kamper og alt ble mer gøy, sier Helge.

Noen ganger er det en stillferdig og beskjeden mann som må gjøre de store forandringene. Etter ett år som guttetrener, spurte en jente ved fritidsklubben Hamna  om Helge  visste om et jentelag i Frigg. Da måtte han spørre daglig leder Tor Røste Fossen, som sa: «Nei, det har vi ikke.» Og la til: «Kanskje du kan starte et jentelag?» Helge tenkte seg raskt om og sa: «Ja, selvfølgelig».

– Det startet der. Jeg likte godt å jobbe med barn syntes det var for dumt at Frigg ikke hadde egne jentelag, sier han.

Jenta fra fritidsklubben fikk med seg noen venninner, som igjen fikk med noen andre venninner, og dermed var det gjenfødslen av jenter i Frigg på plass. Det begynte med armer og bein og flere tap, ni spillere som sto løpet ut i flere sjuer-cuper, men allerede året etter var antallet spillere doblet, alt ble mer gøy og laget viste stor framgang.

– I dag har Frigg endelig minst ett jentelag i hvert årskull, og det er minst like mye takket være daglig leder Nils Solum og Benedicte Heitmann Akerø, som var spiller på 1999-laget og siden ble trener for jentefotballen i Frigg.

Helge Sæther og Benedicte Heitmann Akerø etter utdelingen tirsdag.

 

I dag er Helge Sæther fortsatt en ildsjel og krumtappen i kvinnefotballen i Frigg. Han er lagleder (på dugnad, selvfølgelig) for seniorlaget i 2. divisjon og hjelper også til med barnefotballen og 7’er-laget på kvinnesiden. I hele perioden – fra han startet med ni jenter til i dag – med to lag i seriesystemet på seniornivå, 105 jenter under 12 år og en blomstrende ungdomsfotball sammen med jenter fra Heming og Try, har det vært én stabil faktor: Helge Sæther. Han er Norges mest beskjedne ildsjel, han stiller opp med en omsorg og omtanke for alle i kvinnefotballen i Frigg. Han er lagleder, trener, dugnadsansvarlig, ildsjel og tar alltid i et tak der det trengs.

I begrunnelsen som ble sendt inn fra klubben til ildsjel-prisen, sto det blant annet: «Tidligere og nåværende spillere over hele Oslo og landet forøvrig, som på et eller annet tidspunkt har blitt hjulpet, oppmuntret eller rett og slett bare sett av Helge. De ville alle skrevet under på at han ville være en verdig prismottaker og at en pris ville være en fantastisk og fortjent oppmerksomhet etter 20 år som vår alles ildsjel.»

– Det er mange å takke for at Frigg er blitt gode på jentefotball, ikke bare meg. Men det er utrolig gøy å se at flere av de som startet som barn, fremdeles er med som voksne på seniorlaget. Og andre, som Madelene Tangen Andersen som gikk til Vålerenga, har kommet tilbake og vil fortsette i Frigg.

Helge mottar 15.000 kroner for prisen. Men da frigg.no snakket med ham dagen før utdelingen gruet han seg mest til takketalen.

– Jeg skal stå foran ordføreren og motta priser sammen med Martin Johnsrud Sundby og andre store stjerner. Og jeg må holde en tale. Jeg har skrevet ned fem setninger og håper det holder. Det får gå som det går, sier han og ler.

Alle i Frigg hyller deg, Helge. En velfortjent pris.