En barriere er brutt

Frigg har fått sin første kvinnelige dommer i historien. Som i tillegg er FIFA-dommer. Og fra Iran. Nå gleder Shiva Yari (37) seg til å dømme gutter og menn for første gang.

Friggs leder Geir Hustad tok imot klubbens første kvinnelige dommer, Shiva Yari, på klubbhuset.

«Det føles nesten som om jeg skal dømme i VM», var den første reaksjonen da Shiva Yari fikk vite at hun er registrert som Frigg-dommer i Oslo Fotballkrets.

Men for Shiva, som har vært dommer i 17 år og dømt kamper over hele Asia som FIFA-dommer, er det minst like stort å bli registrert som dommer i Norge.

– Det er en drøm for meg, jeg føler meg nesten gjenfødt. Jeg har dømt på det høyeste nivået i Iran og internasjonalt, men jeg har bare dømt jenter og kvinner. Nå gleder jeg meg til å dømme herrekamper.

Nylig fikk hun muligheten i en testkamp mellom to herrekamp.

– Det var annerledes! Det var et høyere tempo enn jeg er vant med, spillerne var gode teknisk, og det var mye roping og kjefting. Så jeg måtte virkelig gjøre mitt aller beste.

– Hva er dine ambisjoner som dommer?

– Jeg har store ambisjoner, men det er for tidlig å si hvilket nivå jeg kan dømme på. Jeg må ta ett skritt om gangen. Jeg er vant med fra Iran at mannlige dommere er ansett som bedre enn kvinnelige, men i Norge virker det som man tenker annerledes. Her behandles kvinnelige og mannlige dommere likt. Likevel, som kvinnelig idrettsutøver i Iran så lærer man at man aldri må gi opp!

Ny drakt
Samme dag som hun ble registrert som Frigg-dommer i Oslo Fotballkrets, gikk Shiva og Friggs driftsleder og dommer, Hamid Nakhostin, til nærmeste sportsbutikk for å kjøpe henne en flunkende ny dommerdrakt.

– Jeg håper at jeg kan bli et forbilde for andre kvinnelige minoritetsdommere i fotballen. Kanskje vil unge minoritetsjenter se at det er mulig å bli fotballdommer.

Selv begynte hun først å spille håndball, deretter futsal hjemme i Iran. Men en dag sa hennes mor: «Shiva, du er høy og bestemt, og bør ha gode muligheter til å bli en god fotballdommer».

– Så da gjorde jeg som min mor sa, sier hun med et smil.

I Frigg ønskes hun velkommen. Hun ble presentert til full applaus på klubbhuset denne uka.

– Vi er stolte over å få den første kvinnelige dommeren inn i Friggs rekker. Og vi er veldig imponert over den merittlisten hun allerede har som FIFA-dommer. Shiva blir et viktig tilskudd til klubben, sier Friggs styreleder Geir Hustad.