Slaget om Oslo

Rydd kalenderen, for dette vil du ikke gå glipp av. Når Frigg møter Lyn lørdag handler det ikke bare om opprykk til 2.divisjon, det handler om intens rivalisering, sentrum mot vest – og to klubber som kom ufattelig nær å slå seg sammen for 37 år siden.

 

La oss begynne med statistikken. Frigg og Lyn har møttes 37 ganger i serien og cupen siden 1963, Lyn har vunnet 26, sju er blitt uavgjort og fire endt med Frigg-seier. Lyn har altså historiens tall på sin side; de pleier å vinne og satser på å vinne igjen.

Noen av de verste tapene for Lyn var 2-3 i cupen i 2004 og 2-5 etter ekstraomganger i cupen i 2001. For ikke å glemme play-off-finalen om opprykk til 2. divisjon mot Lyn 2 i 2007, da Lyn kastet innpå alt de hadde av eliteseriespillere mot våre glade amatører fra 3.divisjon. Men Frigg har sine vakre seire. Som i semifinalen i cupen i 1965 da Frigg vant 2-1 på Bislett stadion og sikret finale mot Skeid. Som i 1. divisjon i 1973 da to goaler av Drillo var nok til å slå Lyn 2-1 på Ullevaal Stadion (men ikke nok til å unngå at begge lag rykket ned). Så var det en ørliten seier i fjor også, da Frigg utliknet til 1-1 mot Lyn i den nest siste serierunden og ødela Lyns opprykk.

Men nok om de kalde, harde fakta. Fotball er ferskvare og gode lag spiser statistikk til frokost. Kun ett poeng skiller lagene på toppen av tabellen, Lyn har 47, Frigg 46. Mens Frigg har en målforskjell som er ti pluss foran Lyn. Lyn har ligget i teten i hele år, Frigg har kommet som en kanonkule denne høsten. Lyn har en stor tilhengerskare, som blir mer og mer urolig for hver helg – noe de nervøse og sinte twitter-meldingene viser med all tydelighet. Frigg har en optimistisk, men sober og lojal fanskare som er blitt ufattelig glad i den 2018-årgangen som trener Magnus Aadland har skapt.

Lyn er 122 års historie om serie- og cupgull, om Ola Dybwad-Olsen, Arne Brustad, Jørgen Juve og Stein Gran, om Ullevaal stadion og Norges raskeste spillere til å ikle seg smoking. Men Lyn er også en historie om konkurs og suspensjon fra seriesystemet etter kollapsen i 2010.

Frigg er klubben fra Herman Foss gate, stiftet av en gjeng gategutter fra Møllergata skole, som vant cupgull tre ganger, slo Arsenal, rykket opp og ned, og opp igjen, en klubb med Per Pettersen, Drillo, Harald Hennum, Willy Olsen og Hallvar Thoresen. Det er en «storklubb som ble en stor klubb», fylt opp av spillere fra sentrum vest, midt i byen, midt i hjertet av Oslo, midt i begivenhetenes sentrum, men i skyggen av Vålerenga, og tidvis Lyn og Skeid.

Finnes det en fellesnevner mellom Frigg og Lyn? Spol tilbake til 1981 og styrene i begge klubber har snakket sammen. Både Frigg og Lyn er lei av å vake i 2. og 3. divisjon, nå skal kreftene forenes. Nå skal Oslo Vest danne en storklubb som skal utfordre langt utenfor hovedstadens grenser. Styrene er enige om å slå sammen klubbene, «LynFrigg» skal bli en realitet. Friggs formann, Ola Chr. Nissen, var for fusjon, det samme var Lyn-formann Tom Ørehagen. Nå sto bare klubbenes generalforsamling i veien, to tredjedels flertall var kravet. Den 2. november 1981 var de ekstraordinære generalforsamlingene klare, i dagene før skrev VG entusiastisk om forlovelsen, men hadde ett innspill: «Vi ser ingen grunn til at LynFrigg ikke kan bil en storklubb, Oslo trenger minst to store klubber. Et ønske til slutt: Finn et nytt navn på klubben. LynFrigg lyder som en falsk tone på noe som kan bil et mesterverk».

Resultatet ble at generalforsamlingene sa nei. Case closed og tilbake til treningsfeltet. Lyn forble Lyn og Frigg forble Frigg. LynFrigg havnet i en skuff som siden aldri ble åpent. Heldigvis vil noen si, for hvorfor skulle Frigg gå til sengs med Lyn? Fotball ER rivalisering, fotball ER oss mot dem.

Og Frigg mot Lyn er en av de beste og verste nabooppgjørene som finnes i dette landet.

Lørdag står slaget igjen. Denne gangen er det Vital Curtis Kaba mot keeper Orhan Simsek, Egil Evensen mot Anwar Pellegrino, Christian Mork og Sharif Cham mot Eirik Haugstad og Mikkel Tveiten. Denne gangen står det mer på spill enn noen gang.

Let the game begin.

PS! Frigg – Lyn har avspark på Marienlyst kl. 1545. Gå heller ikke glipp av godbiten rett før: Frigg – Grei 2 i 2. divisjon kvinner avd. 1. Avspark kl. 13