En ildsjel fyller 75

Frigg bandy ville ikke vært den samme uten skøytesliper og altmuligmann Atle Braaten. Nå fyller klubbens ildsjel 75 år.


– Feiring? Nei, det har jeg ikke tid til. På tirsdag er det bandyskole og kamp, og det er mye viktigere.

Atle Braaten ler godt da vi ringer. Alle i Frigg bandy – og sikkert mange flere – vet godt hvem Atle er, mannen som kveld etter kveld står på Frogner Stadion og sliper skøyter, gir tips og råd og smitter med sitt glødende engasjement for at Frigg skal ha et bandyutvalg. Tirsdag 3. desember fyller han 75 år, og familie og venner vil ha ham med ut og feire. Men de må vente.

– De vet hva som er viktigst for meg, det er bandyen og all aktiviteten på Frogner, sier han.

– Hvorfor er det så viktig for deg?
– Å hjelpe barn og unge til å være aktive og sporty, er det viktigste du kan gjøre. Særlig i disse dager da mange lokkes til dataspill og inaktivitet. På Frogner Stadion prøver vi også å få flere innvandrerbarn inkludert i idretten. 

Arbeidet på Frogner gir ham mye som menneske, sier han.

– Jeg er glad hver gang jeg skal ned på Frogner Stadion. Det er så hyggelig å være blant ungdom og foreldre som er så engasjerte. Stadig vekk får jeg høre: «Hadde det ikke vært for deg, Atle, ville vi ikke kommet her». Det er rørende.

Atle Braathen (midten) flankert av to andre bandyherrer i Frigg, Kjell Moe (t.v.) og Tor Audun Sørensen.

Barn og unge som har deltatt på bandyskolen er blitt godt kjent med Atle, og når bandyskolen avsluttes står de vanligvis i kø for å takke ham. Ofte sier han til de unge: Det er bra å drive med flere idretter.

– Før var det fotball på sommerstid og bandy på vintertid, men nå er fotballen blitt helårsidrett. Men jeg anbefaler de unge å drive med flere idretter, og først når de er 14-15 kan de satse på én idrett. Jeg sier til mange som kommer på Frogner: «Det er ingenting som er så morsomt som bandy».

Han har nok å henge fingrene i ellers også. Selv om han har nådd pensjonsalder, er han materialforvalter for flere av bandylandslagene, både på herre- og damesiden. Bandyen er blitt livet hans. Sånn var det ikke for drøyt 20 år siden da hans sjuårige sønn, Even, kom hjem og sa:

«Pappa, jeg har spilt bandy på Frogner Stadion».«Bandy?», sa Atle. «Du har jo ikke skøyter en gang».
«Jeg fikk låne alt sammen. Og på torsdag skal jeg spille kamp».

Det var begynnelsen. Atle og sønnen dro deretter rett til nærmeste sportsbutikk, kjøpte inn det de trengte av utstyr og torsdagen var de på plass på Frogner Stadion. Siden har Atle blitt værende der.

– Etterhvert ble Even bandydommer, og var en av de første forbundsdommerne under 17 år. Han dømmer ennå han, og nå er han 28.

Det er ikke bare bandyen som opptar ham. På Frogner Stadion er han like mye opptatt av mangfoldet på skøyteisen. 

– Det er de som går hurtigløp, det er løkkehockey og ispigging med kjelke. Det er utrolig gøy å treffe alle sammen, og så mange hyggelige folk. Skøytemiljøet er stort. Dessverre er arealet for lite, men alle får plass. 

– Hvor mange skøytepar har du slipt i disse årene?
– Nei, vet du hva!

Han ler godt.
– Det har jeg ikke tall på. Men det er ikke få bein jeg har sett trippende mens de venter på at skøytene skal bli klare.

– Får du tatt på deg skøytene selv?
– I fjor vinter fikk jeg ikke gått noe, da var det altfor mye å gjøre. Også med bandylandslagene. Men denne vinteren skal det bli annerledes. Vet du hva? Jeg skal ned på Frogner Stadion i ettermiddag, da skal jeg jaggu meg snøre på meg skøytene og gå noen runder.
  
Frigg takker deg for innsatsen, Atle, og gratulerer klubbens ildsjel og motor med 75-årsdagen tirsdag 3. desember!