Tips og råd om bandyutstyr for barn

Bandyskolen er en fin introduksjon til bandy for de minste. Der kan man låne utstyr i starten. Etterhvert bør man skaffe seg utstyr selv. Det er mye forskjellig på markedet og det er lett å bli forvirret. Et tips er å se på hva slags utstyr man bruker på bandyskolen. Man behøver ikke kjøpe «full pakke» første sesongen. Her er noen råd og tips om bandyutstyr for barn.

 

Nødvendig utstyr — kølle, skøyter, hjelm og halsbeskyttelse

SkøyterSkøyter må sitte godt på foten. Barn kan man bruke samme skøyter som for ishockey. Ikke kjøp store skøyter som barna skal vokse i. Det er bedre at man kjøper brukt eller lar søsken arve, enn at man kjøper skøyter som ikke sitter bra. Skøyter skal strammes godt ved bruk. Man bør slipe skøytene jevnlig ellers blir de sløve og vanskelige å gå på. I Frigg kan man få slipt skøytene på Frogner stadion.

Skøytene må ikke ha skarpe spisser eller lignende som kan være farlig for andre. Skøytejernets tykkelse skal være minimum 2.7mm og avrundingen på kantene skal være minimum 10mm i radius (20mm diameter som tilsvarer buen på et kronestykke).

 

 

Bandy-kolleBandykøller er forskjellige fra de brukt i ishockey. En bandykølle skal rekke opp ca til navlen når spilleren står på skøytene. Det finnes mange varianter av køller. Kjøp en variant lik den de bruker på bandyskolen. For å unngå at køllen flises opp kan man teipe køllen med kølleteip. For å få bedre grep kan bruke gripteip.

 

 

 

Hjelm_svartHjelm er påbudt og skal ha gitter. Hjelmen skal beskytte hode og ansiktet mot ball, kølleslag og skarpe skøyter. Dette utstyret er felles med ishockey og fås i alle sportsbutikker som fører skøyter. I Frigg bruker vi fortrinnsvis mørkeblå (alternativt hvit) farge på hjelmer. Hvis man blir kald under hjelmen kan man f.eks. bruke buff eller balaklava. Disse finnes også i tynn ull.

 

 

 

HalsbeskyttelseHalsbeskyttelse er påbudt i kamper. Dette skal beskytte halsen mot skarpe skøyter. Utstyret er felles med ishockey og fås i alle sportsbutikker som fører skøyter.

 

 

 

 

 

LeggskinnLeggskinn er ikke påbudt, men sterkt anbefalt. Leggskinn for bandy er litt lettere enn for ishockey. Leggskinn for fotball beskytter ikke kneet og kan ikke brukes. Fest leggskinnet slik at det også kneet er beskyttet og slik at leggskinnet ikke sklir ned under trening/kamp.

 

 

 

 

 

Annet utstyr

Når barna begynner å få fart på skøytene blir spillet mer intenst. Man vil etterhvert trenge mer utstyr. For mye beskyttelsesutstyr hemmer imidlertid spilleren. Bevegelighet er viktig i bandy og man bruker ikke like mye beskyttelse som i ishockey. Noe bruker man imidlertid for å forebygge fatale skader. Beskyttelsesutstyret er generelt lettere, tynnere og mer fleksibelt enn i ishockey. Man kan derfor ikke alltid bruke utstyr ment for ishockey.

 

acc_reebok_4k_genprot_jrSusp anbefales at man tar i bruk etterhvert. De er felles for ishockey og bandy.

 

 

 

 

 

Bandyhanske

Hansker gir hendene beskyttelse mot slag og skarpe skøyter. I starten kan barna bruke de samme vinterhanskene som de bruker når de leker ute. Etterhvert vil man ønske hansker med bedre beskyttelse. Ishockey bruker mye tykkere og stivere hansker. Kjøp hansker beregnet på bandy. Hanskene er ikke veldig varme og blir fort våte. Hvis man fryser på hendene kan man bruke tynne ullhansker inne i bandyhanskene.

 

 

 

AlbueskyddAlbueskydd brukes for å redusere risikoen for albueskader.  Albueskader er sjeldne, men kan være problematiske. Unngå for stive varianter.

 

 

 

 

 

Girdle-bukse«Girdle bukse»  er beskyttelse innenfor overtrekksbukser og gir beskyttelse av hofter og lår. Den må være designet for bandy. Varianter for ishockey er for stive og hemmende for spilleren. Dette trenger man når man går over fra «sparkebukse» til draktbukse.

 

 

 

Skjorte-m-padding«Girdle trøye» er fleksibel beskyttelse innenfor drakt med innebygget «padding». Det gir beskyttelse av overkroppen. Det er normalt at keepere bruker en eller annen variant av beskyttelse på overkroppen. Få utespillere bruker det.  Mange kaller det foraktelig for «pingledrakt». I ishockey bruker man solid stivt beskyttelsesutstyr for overkroppen. Det brukes ikke i bandy.

 

 

 

 

drakt-500Drakt vil man etterhvert ha når man skal spille kamper. Drakter kjøpes inn felles for laget og har horisontale mørkeblå og hvite striper. Draktene skal ikke være hemmende og er derfor mer romslige enn fotballdrakter.

 

 

 

 

bandybukseOvertrekksbukse er en del av drakten og brukes over «girdle bukse». Frigg bruker mørkeblå bukser.

 

 

 

 

 Sokker skal fortrinnsvis være hvite, alternativt  mørkeblå eller stripete mørkeblå/hvite. For kalde føtter kan det være lurt å bruke ull. Alternativt ull «innersokk».

 

Formelle krav til bandyutstyr finner du her: http://www.bandyforbundet.no/bandy/klubb.asp#utstyr